Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatki do potraw

Ocet ziołowo-korzenny

Składniki: ½ l białego octu winnego kilka gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki nasion gorczycy kawałek kory cynamonu mała pikantna papryczka szczypta gałki muszkatołowej 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet po czym wrzucić wszystkie przyprawy. Całość doprowadzić do wrzenia. Wówczas przelać do słoja i szczelnie zakręcone odstawić na tydzień w…

Ocet miętowo-cytrynowy

Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżka rodzynków skórka z 1 cytryny kilka listków mięty Sposób wykonania: Do butelki wsypać rodzynki. Doda do nich skórkę z cytryny i listki mięty. Zalać całość octem i wstawić do lodówki na kilka dni. Po tym czasie przecedzić i ponownie przelać do butelki. Przechowywać  w chłodnym miejscu.

Ocet cebulowy

Składniki: ½ l octu winnego 1 cebula 1 listek laurowy Sposób wykonania: Cebulę posiekać. Listek laurowy pokruszyć  na mniejsze kawałki i całość zalać octem winnym. Wstawić do lodówki na 3 dni. Co jakiś czas potrząsać naczyniem. Po tym czasie przecedzić i rozlać do butelek.

Ocet śliwkowy

Składniki: ½ kg skórek ze śliwek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do butelki wsypać skórki ze śliwek. Wsypać cukier i walc wodę. Obwiązać całość gazą i odstawić w ciepłe miejsce aby roztwór zrobił się kwaśny. Wówczas przecedzić i ponownie przelać do butelki.