Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatki do potraw

Adżika kaukaski przysmak

Adżika niepodzielnie króluje w  kuchni kaukaskiej. Ta znakomita pasta przyprawowa jest składnikiem wielu dań kuchni gruzińskiej czy abchaskiej, a sam w sobie stanowi nieodzowny dodatek do wszelkiego rodzaju zup, sosów czy mięs. Adżika to pikantna pasta z papryki, pomidorów, czosnku i innych regionalnych dodatków. Każda gruzińska gospodyni ma własny sposób jej przyrządzania. W Abchazji spożywanie…

Ocet ziołowo-winny

Składniki: ½ l czerwonego wytrawnego wina ½ l octu jabłkowego 2 ząbki czosnku kilka gałązek estragonu, tymianku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Wino wymieszać z octem. Następnie wrzucić ząbki czosnki, zioła, kilka ziaren pieprzu oraz ziele angielskie. Przelać do butelki i zakręcone odstawić w chłodne miejsce. Po kilka dnach przecedzić i…

Ocet ziołowy

Składniki: kilka gałązek; estragonu, bazylii, melisy, rozmarynu, kwiatu lawendy kilka suszonych skórek; pomarańczowych, cytrynowych kawałek kory cynamonu 1 ząbek czosnku 10 ziarenek pieprzu szczypta gałki muszkatołowej ocet6% Sposób wykonania: Do słoika wrzucić gałązki ziół, skórki owocowe, korę cynamonu i czosnek. Wrzucić jeszcze ziarenka pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie zalać całość octem. Obwiązać słoik gazetą…

Ocet rozmarynowy

Składniki: ½ l białego octu winnego kilka ziarenek pieprzu kilka winogron 2 gałązki rozmarynu gałązka tymianku Sposób wykonania: Do butelki wrzucić ziarenka pieprzu, winogrona, gałązki rozmarynu i tymianku. Zalać całość octem. Odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedzić i jeszcze raz wlać do butelki. Przechowywać w chłodnym miejscu.