Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek

Sos Winegret Iwony

Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 8 łyżek wody 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę  pęczek posiekanego szczypiorku  pęczek  posiekanego koperku zioła prowansalskie wg uznania sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Oliwę wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, musztardą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami i posiekaną zieleniną, doprawić…

Piure z rzepy na sposób Irlandzki

Składniki: 1 kg obranej, pokrojonej w kostkę rzepy 5 łyżek masła 2 cebule, obrane, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć powoli aż cebulka zupełnie zmięknie i lekko się zezłoci. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Rzepę zalać wodą, gotować aż zmięknie, dokładnie obsączyć. Połączyć…

Piure z ziemniaków, rzepy i brukwi

Składniki: 75 dkg obranej, pokrojonej w kostkę brukwi 60 dkg obranej i pokrojonej w kostkę rzepy 1 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków 4 łyżki masła ½ szklanki śmietany kremówki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brukiew, rzepę i ziemniaki umyć. Brukiew zalać w dużym rondlu wodą, posolić, gotować 15 minut. Dodać ziemniaki i rzepę gotować razem…

Rzepa pieczona z masłem czosnkowym

Składniki: 12 niedużych, obranych rzep 4 łyżki miękkiego masła 1 ząbek czosnku drobno posiekany ½ łyżeczki posiekanego estragonu 3 łyżki posiekanej naci pietruszki 1 łyżeczka soli i ½ łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: W miseczce dokładnie wymieszać masło, czosnek, estragon, pietruszkę i sól. Z rzepy odciąć zdrewniałą…

Dresing rzodkiewkowy

Składniki: 20 utartych na średniej tarce rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mleka sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Utartą rzodkiewkę posolić, odstawić na 15 minut, odcisnąć sok. Tak przygotowaną rzodkiewkę połączyć z pozostałymi składnikami. Podawać po kilku minutach.