Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: deserowe

Faszerowane migdałami gruszki chińskie

Składniki: 2 duże gruszki chińskie karmel Farsz: 6 łyżek rozpuszczonego masła ¼ szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki suszonych żurawin lub rodzynek 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych szczypta cynamonu Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na połowę, osunąć rdzeń i gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać dokładnie. Z każdej…

Gruszki chińskie w winie

Składniki: 4 dojrzałe gruszki 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu pokrojona w paseczki skórka z ½ cytryny (bez białej włókniny) 1 mała laska wanilii 4 suszone morele pokrojone w paseczki 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych 4 rozkruszone wafelki waniliowe Sposób wykonania: Wino wymieszać z winem, dodać wanilię…

Mandarynki w czekoladzie Patryka

Składniki: 5 mandarynek bez pestek ½ szklanki utartej czekolady mlecznej 1 łyżeczka oleju kokosowego sezam – opcjonalnie Sposób wykonania: Mandarynki obrać, podzielić na segmenty dokładnie usuwając włókna. W rondlu wymieszać czekolada z olejem kokosowym i podgrzewać na łaźni wodnej aż czekolada się rozpuści, a masa nie będzie zawierała grudek. Segmenty mandarynki zanurzać do połowy w…

Rabarbar w lukrze z brązowego cukru

Składniki: 45 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru 15 dkg brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Rabarbar pokroić w kawałki o długości około 2,5 cm. Wymieszać z cukrem i przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C przez około 30 minut. Przełożyć do czystego słoja. Przechowywać w lodówce do 3 dni lub…