Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czerwone

Gruszki chińskie w syropie z czerwonego wina

Składniki: 4 gruszki chińskie 2 szklanki czerwonego wina 2 szklanki wody 20 dkg cukru szczypta cynamonu mielonego 2 goździki Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Obrane owoce umieścić w odpowiednio dużym rondlu, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut kilkakrotnie obracając gruszki. Miękkie gruszki wyłożyć na salaterki deserowe. Wywar nadal gotować…

Surówka z buraków i czereśni

Składniki: 2 duże, obrane i starte na grubej tarce buraki 20 wydrylowanych, przekrojonych na połowę czereśni 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać buraki z octem, przyprawić do smaku, odstawić na 60 minut. Dodać czereśnie, wymieszać. Surówkę udekorować płatkami migdałów.

Marynata do steków z grilla Iwony

Składniki: 1/8 litra czerwonego wina 1/8 litra oleju ½ łyżeczki pieprzu 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżka  ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, przyprawić mięso na steki, odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce i po osączeniu grillować.