Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czarna fasola

Czarna fasola z ryżem i salsą

Składniki: ½ szkl cebuli pokrojonej w kostkę plaster boczku 2 ząbki czosnku 2 puszki czarnej fasoli ¼ szkl ostrego sosu salsa sól pieprz 4 szkl ugotowanego ryżu Sposób wykonania: Na rozgrzanym olejem zeszklić posiekaną cebulę. Wówczas dodać pokrojony na kawałki boczek oraz posiekany czosnek. Całość wymieszać , przesmażyć i dodać fasolę oraz sosem salsa. Gotować…

Czarna fasola z pomidorami

Składniki: 2 ząbki czosnku cebula puszka pomidorów 400 g czarnej fasoli z puszki ½ łyżeczki oregano 1 ½ szkl brązowego ugotowanego ryżu 2/3 szkl wody Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać fasolkę, posiekane pomidory oraz oregano. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać ryż, ponownie zagotować. Trzymać…

Czarna fasola w mleczku kokosowym

Składniki: 1 szkl czarnej fasoli 750 ml mleczka kokosowego 1 szkl. cukru palmowego szczypta soli Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i ugotować. W między czasie do rondelka wlać mleczko kokoswe, dodać do niego cukier oraz szczyptę soli i nie przerywając mieszania doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać do niego fasolę i ponownie zagotować. Przełożyć do miseczek.

Małże w sosie z czarnej fasoli

 

Składniki:

  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 3 dymki
  • 24 małże
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
  • 1 łyżka gotowanego sosu z czarnej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ skl bulionu drobiowego
  • szczypta granulowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody

 

Soczewica i czarna fasola w chili

Składnik: 2/3 szklanki soczewicy konserwowej 2/3 szklanki czerwonej lub czarnej fasoli konserwowej 1/3 szklanki kukurydzy konserwowej 2 posiekane ząbki czosnku 1 posiekana cebula 2 szklanki wywaru z warzyw 1 szklanka sosu pomidorowego 2 łyżeczki kminku chili, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać czosnek i cebulę, chwilkę smażyć mieszając, dodać…