Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciasto kruche

Kruche ciasto z bitą śmietaną i rodzynkami

Składniki: 50 dag mąki ½szkl. cukru kostka masła łyżka smalcu 5 żółtek 2 łyżeczki proszku dopieczenia 2 op. cukru waniliowego ½ szkl. rodzynek tłuszcz do formy cukier puder Sposób wykonania: Do mąki dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy,. Całość dokładnie wyrobić po czym uformować z ciasta kule, którą owinąć folią aluminiową…

Ciasteczka z orzechem

Składniki: 2 szkl. mąki ½ szkl. cukru ¾ kostki masła 1 jajko ¼ łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego ¼ szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 połówek orzechów włoskich Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką, dodać cukier waniliowy oraz sodę po czym wbić jajko i całość dokładnie zagnieść. Z powstałego ciasta formować kulki, które…

Kruchy placek z czereśniami

Składniki: schłodzone ciasto kruche opakowanie biszkoptów masło 500 g czereśni 3 białka 3 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem. Całość oprószyć pokruszonymi biszkoptami i ułożyć na dnie wydrylowane czereśnie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Następnie białka…

Ciasto kruche klasyczne

Składniki: 300 g mąki 200 g tłuszczu 150 g cukru pudru 4 żółtka szczypta soli ¼ laski wanilii Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem po czym dodać tłuszcz i całość posiekać. Następnie żółtka wymieszać z aromatem oraz solą po czym przelać je do mąki. Całość dokładnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić…

Ciasto kruche na paszteciki

Składniki: 2 ½ szkl. mąki 300g masła 8-10 łyżek wody łyżeczka soli 1 jajko Sposób wykonania: Przesianą mąkę posiekać z masłem. Następnie zrobić w środku kopczyka dołek i wlać 8-10 łyżek wody oraz wbić jajko. Całość oprószyć solą i dokładnie wyrobić. Powstałe ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.