Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: chutney

Chutney morelowy

Składniki: 1 kg moreli 1 cytryna garść rodzynków 1 łyżka posiekanego imbiru cukier sól pieprz Sposób wykonania: Morele przekroić na połówki usuwając pestki po czym wrzucić do rondelka i podlać odrobiną wody. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną, wówczas dodać rodzynki, skórkę i sok z cytryny oraz czosnek. Dokładnie wymieszać i doprawić do…

Chutney jabłkowy

Składniki: ½ kg jabłek 1 cebula pomarańcza 5 dag rodzynków ½ papryczki chili 10 dag cukru 1 łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą ½ szkl octu jabłkowego sól pieprz imbir Sposób wykonania: Pomarańcze oraz jabłka obrać ze skórki po czym pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki. Przełożyć do rondelka, dodać pokrojoną cebulę oraz ocet winny. Całość…

Chutney pomarańczowe z ziołami i orzechami

Składniki: 5 gałązek rozmarynu 5 gałązek mięty 1 szkl. orzechów 2 pomarańcze 1 żółta cebula  Sposób wykonania:Zioła i orzechy posiekać.Następnie z pomarańczy zetrzeć skórkę i pokroić w małe kawałki a cebule pokroić w kosteczkę.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podawać. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aleksandra

Chutney owocowy z miętą

Składniki: 5 brzoskwiń 2 gałązki mięty 1 szalotka świeżo utłuczony pieprz ½ szkl. soku z brzoskwiń Sposób wykonania:Umyte brzoskwinie pokroić w drobną kostkę, szalotkę oraz liście mięty posiekać.Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając sok z brzoskwiń.Doprawić do smaku pieprzem. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Weronikę

Chutney pomidorowy Eli

Składniki: 2 kg pomidorów 2 łyżki oleju łyżka posiekanego świeżego imbiru 2 kawałki cynamonu łyżeczka anyżku 2 suszone papryczki chili 5 goździków 5 łyżek cukru sól 3 łyżki wytrawnego białego wina Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć imbir, cynamon, goździki, chili oraz anyżek po czym dodać pokrojone pomidory oraz 3 łyżki wody. Całość wymieszać i…