Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: chrust

Oponki na tłusty czwartek Iwony

Składniki: 30 dkg twarogu półtłustego ½ kg mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 12 dkg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 8 łyżek masła 2 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa, mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Do mąki z sodą dodać masło i posiekać, dodać cukier, cukier…

Faworki Eli

Składniki: 3 szklanki mąki 4 żółtka trochę cukru i soli 1 łyżka masła kieliszek alkoholu 1/2 szklanki wody 3 kostki Planty cukier puder po posypania Wykonanie: Z podanych składników zarobić ciasto bez podsypywania mąki, rozwałkować cieniutko. Pokroić na paski a te na kawałki, zrobić dziurkę w środku i przewinąć. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć…

Domowe faworki

Składniki: 3 szkl. mąki pszennej 4 jajka 200 g rumu 1/3 kostki masła 2 łyżki  cukru pudru ½ szkl. gęstej śmietany 1 kg smalcu cukier puder do posypania Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z mąką, w trakcie dodając jajka, rum, cukier puder oraz śmietanę. Całość dokładnie wyrobić po czym tłuc wałkiem około 10 minut. Następnie…

Chrusty piwne

Składniki: 6 żółtek 1/3 szkl. piwa mąka olej cukier puder Sposób wykonania: Do piwa dodać żółtka i całość dokładnie wymieszać. Następnie cały czas mieszając stopniowo wsypywać mąkę, tyle aby ciasto się zagęściło. Wyrabiać do powstania pęcherzyków powietrza, wówczas ciasto rozwałkować. Pokroić go na romby, na środku których zrobić małe nacięcie i przełożyć koniec rombu. Chrusty…

Chrust lany z winem

Składniki: • 1 szkl. mąki • ½ szkl. cukru • ¾ szkl. wina • 6 białek • cynamon • sól • 600 g tłuszczu Sposób wykonania: Z mąki, cukru oraz wina wyrobić rzadkie ciasto. Następnie dodać cynamon, szczyptę soli oraz białka ubite na sztywną pianę. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wlewać przez lejek na rozgrzany tłuszczu.…