Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: chmiel

Piwo kolendrowe

Składniki: 1 puszka koncentratu brzeczki piwnej 50 dag jasnego ekstraktu słodowego 60 dag glukozy 10 dag nasion kolendry 30 g chmielu 2 torebki herbaty lipowej 20 dag miodu woda drożdże piwne Sposób wykonania:Zagotować 5 litrów wody, wówczas dodać do niej ekstrakt słodowy, glukozę, koncentrat brzeczki piwnej, chmiel oraz nasiona kolendry.Całość wymieszać i trzymać na ogniu…

Podpiwek

Składniki: 1 paczka kawy zbożowej 2 g suszonego chmielu 1 kg cukru 8 g drożdży piwnych 5 l wody Sposób wykonania:Kawę zagotować z dodatkiem chmielu.Następnie odstawić ją do ostygnięcia, wówczas wymieszać ją z cukrem i drożdżami.Następnie przelać do butelek, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni.Po 3 dniach odstawić butelki do zimnej piwnicy.

Kwas chmielowy

Składniki: 10 dag szyszek chmielowych 1 kg cukru ½ l miodu 10 dag drożdży 10  l wody skórka żytniego razowego chleba Sposób wykonania: Chmiel gotować z wodzie ok. 15-20 minut po czym odstawić na kilka godzin pod przykryciem. Następnie odcedzić i odstawić aby się ustał i ostrożnie zlej po czym podgrzać i dodać cukier, miód,…

Lecznicza nalewka (nasenna) na szyszkach chmielu

Składniki: 125 gram szyszek chmielu 2 szklanki spirytusu 50% Sposób przyrządzenia: Szyszki rozdrabniamy, zalewamy w odpowiednim słoju spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu. Stosujemy jako środek nasenny podając przed snem…