Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bieszczadzki

Bigos bieszczadzki.

Skład:

  • kapusta kiszona (kwaśna, bez kminu, nie płukana)
  • 4 kg mięso (najlepiej kilka gatunków – wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna)
  • 1,6 kg kiełbasa zwykła (ogniskowa, biwakowa, wiejska)
  • 1 kg boczek wędzony
  • 0,6 kg smalec
  • 20 dag śliwki suszone (węgierki, mocno dymione)
  • 0,4 kg rodzynki
  • 10 dag borowiki suszone (ewentualnie pół na pół z podgrzybkami) jeśli grzyby dajemy świeże – trzy razy więcej
  • 12 dag miód (lejący i naturalnie, że naturalny)
  • 4 łyżki cebule (średniej wielkości) 2 sztuki owoce jałowca
  • 24 sztuki igliwie jałowca (świeże)
  • piwo Leżajsk jasne, pełne (najlepiej beczkowe) 1/2 litra