Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: berberys

Napój z pigwy i berberysu

Składniki: 2 dojrzałe owoce pigwy sok z 1 cytryny 4 łyżki owoców berberysu cukier do smaku 1 litr wody Sposób przyrządzenia: Wypłukane owoce berberysu zalać wodą, gotować 3 minuty, dodać cukier do smaku, obraną, pokrojoną w cienkie plastry pigwę, sok z cytryny, gotować kolejne 3 minuty. Napój schłodzić i podawać.

Powidła z berberysu

Składniki: 1,2 kg berberysu 1-1/2 kg cukru Sposób wykonania: Jagody dokładnie oczyścić po czym zalać niewielka ilością wody i ugotować. Następnie przetrzeć je przez sito po czym zasypać cukrem i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu aż zostanie 50% początkowej objętości. Powidła przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.

Dżem z berberysu i jabłek

Składniki: 0,5 kg berberysu 0, 5 kg jabłek 350 g cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Jabłka wydrążyć i usunąć gniazda nasienne po czym pokroić je w plasterki. Oczyszczony berberys również pokroić plasterki. Wrzucić je do garnka, podlać ½ szkl. wody i rozgotować, wówczas wsypać cukier i smażyć na małym ogniu.

Z lasu do spiżarni – 4

  Czarny bez Krzew osiąga wysokość od 3 do 10 m. W warunkach naturalnych występuje powszechnie na skraju lasu, leśnych zrębach, przydrożach, rumowiskach. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, umiarkowanie wilgotnych, na stanowisku słonecznym lub półcienistym. Może z powodzeniem być uprawiany w każdym ogrodzie przydomowym. Rośliny rosną na terenach do 1200 m n.p.m. Występuje w Europie,…