Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: avocado

Avocado z boczkiem

Składniki: 15 dkg boczku pokrojonego w plastry 2 avocado 3 żabki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól, pieprz posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Boczek pokroić w paseczki. Patelnie rozgrzać, dodać boczek, powoli podgrzewać aż staną się chrupiące. Część wytopionego tłuszczu odlać. Do skwarków i pozostałego tłuszczu wlać ¼ szklanki wody, dodać…

Tosty z pastą z awokado

Składniki: 4 kromki chleba tostowego, razowego lub pszennego 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny sól, biały pieprz, chili do smaku Sposób przyrządzenia: Awokado obrać, widelcem lekko rozgnieść, dodać sok z cytryny i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Chleb opiec w tosterze lub w piekarniku, każdą kromkę posmarować przygotowaną pastą, przekroić kromki po przekątnej.…

Sałatka z awokado, pomidorów i zielonej cebulki

Składniki: 1 dojrzałe awokado kilka piórek zielonej cebulki 5 pomidorów koktajlowych 1 zielona papryczka chili szczypta mielonego kminku sól, pieprz do smaku sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Pomidory pokroić na ćwiartki, cebulę posiekać. W salaterce wymieszać…

Topolowe avocado

Podaje przepis na topolowe avocado które zostały eksperymentalnie przyrządzone i smakują rewelacyjnie. Składniki: dwa średnio miękkie avocado dwa jajka mleko trochę soli i pieprzu olej (do smażenia) Sposób przyrządzenia: Avocado obrać ze skórki i pokroić w plasterki (ok. 1 cm szerokie). W miseczce rozbić jajka z odrobina mleka, szczyptą soli i pieprzu. Na koniec dodać…

Owoce egzotyczne w kuchni – Avocado

Smaczliwka, awokado – wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Owoc smaczliwki nazywany jest gruszką awokado. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi. Od momentu wykształcenia się zalążni do dojrzałości może upłynąć nawet 13 miesięcy, jednak przeciętnie trwa to 6-8 miesięcy. Owoc jest kształtu gruszkowatego o zielonej skórze, są jednak owoce kształtu okrągłego czy jajowatego. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowo zielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu. Awokado można podawać jako połówkę owocu z dodatkiem soku cytrynowego lub octu lub też jako składnik sałatek. Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.
Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci sałatek oraz jako przystawki. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu. Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.
Osoby zainteresowane hodowlą awokado z pestki polecam: http://mirrors.sinuspl.net/www.kuchnia.3miasto.pl/6899.htm