Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: aromatyzowany

Ocet ostry paprykowy Iwony

Składniki: 12 pikantnych małych papryczek /około 2-3 cm/ 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: W wyparzonym słoju ułożyć  papryczkę, zalać octem winnym, zakręcić słój i odstawić w ciemne i suche miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek. Ocet jest naprawdę mocny. Należy stosować go umiarkowanie do potraw mięsnych.

Ocet do owocowych sałatek Iwony

Składniki: ½ kg cukru 1 ½ łyżki cynamonu ½ cytryny szczypta soli 6 goździków 5 średnich listków laurowych 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Cytrynę wyparzyć, obrać w cieniutkie plasterki razem ze skórką. Zagotować ocet, dodać cukier i resztę składników, gotować około 5 minut, ostudzić i przefiltrować. Przelać do wyparzonych butelek i przechowywać w lodówce.…

Ocet miętowy orzeźwiający Iwony

Składniki: 1 szklanka posiekanej mięty pieprzowej 35 dkg cukru 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Miętę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, posiekać i przełożyć do wyparzonego słoja, zasypać cukrem, zamknąć i pozostawić na 25 minut. Ocet winny zagotować i dodać do mięty z cukrem, gotować jeszcze około 5 minut, stale mieszając. Przecedzić, ostudzić, rozlać do…

Ocet z zielonym koperkiem Iwony

Składniki: 8 gałązek kopru z nasionami 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Całe gałązki kopru z kwiatostanem umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, po gałązce włożyć  do butelek 0, 25 litra i zalać octem winnym, odstawić w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i przelać do wyparzonej  litrowej butelki, dodać 1 świeżą …

Estragonowy ocet z brandy Iwony

Składniki: Po jednej łyżce świeżych liści estragonu i posiekanego drobno szczypiorku 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki brandy 1 litr octu winnego 1 ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej Sposób przyrządzenia: W wyparzonym słoju wymieszać wszystkie składniki, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie, w ciemne miejsce w temp pokojowej. Po tym czasie płyn przefiltrować i…