Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: arak

Poncz gorący

Składniki: ½ l wina czerwonego 200 ml wody 30 dag miodu ½ laski wanilii ½ l wina białego 100 ml araku Sposób wykonania:Czerwone wino połączyć z wodą, wanilią oraz miodem po czym doprowadzić do zagotowania.Następnie dodać białe win oraz arak i delikatnie podgrzać.Podawać gorące, przed podaniem wyjąć wanilię.

Płonący poncz

Składniki: 300 ml czerwonego wina 300 ml białego wina 3 dag miodu 300 ml wody 1 pomarańcza 100 ml araku Sposób wykonania:Oba rodzaje win zagotować ze sobą z dodatkiem wody i miodu po czym odstawić do ostygnięcia.Gdy poncz ostygnie rozlać go do szklanek, które udekorować plasterkami pomarańczy.Przed podaniem na wierzch wylać arak i podpalić.

Grog miodowy

Składniki: – 50 ml wódki czystej – 5 kropli araku – 1 łyżeczka miodu – 1 plasterek cytryny – 150 ml wody Miód rozpuścić w 150 ml gorącej wody, włożyć plasterek cytryny. Na koniec wlać wódkę i arak. Podawać gorący, w szklance z metalowym uchwytem.