Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: alkohol

Ajerkoniak Krystiana

Składniki: ½ laski wanilii ¼ l spirytusu 5 żółtek ¼ lg cukru ½ l mleka Sposób wykonania: Do rondelka wlać mleko, wrzucić laskę wanilii i doprowadzić do wrzenia. Wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym wymieszać razem z mlekiem. Gdy składniki się połączą dodawać…

Agrestówka Krystiana

Składniki: 1 kg agrestu ½ l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru Sposób wykonania: Agrest dokładnie umyć, usuwając szypułki po czym lekko je rozgnieść i przełożyć do słoika. Zasypać je cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni poruszać delikatnie słojem. Po tym czasie agrestówkę…

Morele oblane spirytusem

Składniki: 1 kg moreli 1 szkl cukru ¼ l spirytusu Sposób wykonania: Morele dokładnie oczyścić. Następnie do rondelka wsypać cukier i zalać go szklanką wody. Gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Wówczas wrzucić do niego morele i gotować kilka minut. Następnie odstawić je na całą noc. Następnego dnia morele odsączyć,…