Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: alkohol

Aroniówka

Składniki: ½ kg aronii ½ kg cukru ½ l spirytusu ½ l wódki Sposób wykonania: Aronię dokładnie oczyścić, usuwając szypułki i ogonki po czym wstawić je do ciepłego piekarnika na kilka minut. Zabieg ten spowoduje, że aronia zyska łagodniejszy smak. Następnie przełożyć ją do słoika. Zasypać cukrem i zalać wódką i spirytusem. Odstawić na co…

Nalewka arcydzięgielówka

Składniki: ½ szkl cukru 1 szkl koniaku 1 butelka białego wytrawnego wina 2 g nasion anyżu 6 dag korzenia arcydzięgiela Sposób wykonania: Korzeń arcydzięgiela dokładnie  oczyścić po czym go pokroić i przełożyć do słoja. Dodać do niego jeszcze nasiona anyżu. Następnie zasypać całość cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Każdego…

Anyżówka

Składniki: ½ szkl cukru ½ l spirytusu ½ l wódki ½ l wanilii skórka cytrynowa 5 goździków ½ kory cynamonu garść ziaren anyżu Sposób wykonania: Do słoja wrzucić ziarna anyżu, dodać do niego cynamon i skórkę z cytryny. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i…

Ananasówka

Składniki: ¼ ananasa ½ l spirytusu ½ szkl cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Ananasa obrać po czym owinąć go gazą i obwiązać sznurkiem. Następnie spirytus wlać do słoja i w słoju tym powiesić wcześniej przygotowany kawałek ananasa. Ananas nie może dotykać spirytusu. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie ugotować…

Nalewka na tataraku

Składniki: 30 dag kłączy tataraku ½ l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru Sposób wykonania: Kłącza tataraku dokładnie oczyścić po czym je rozdrobnić. Przełożyć je do słoja i zasypać cukrem oraz zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić  w ciepłe miejsce na co najmniej 30 dni. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać…