Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

10 x kalmary

Poniżej przedstawiamy 10 przepisów na kalmary oraz porady odnośnie ich czyszczenia (dotyczy to z reguły świerzych, mrożone są już oczyszczone).
Zobacz nasz dział poświęcony kalmarom
10 przepisów na kalmary

10 Przepisów na kalmary

 

Kalmar po tajsku

Składniki:

  • 6 kalmarów
  • sok z cytryny
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • ½ kalafiora
  • 1 papryka
  • 1 ostra papryczka
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. Kalmary pokroić w wąskie paski, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki, by się marynowały. Marchewką obrać, pokroić w ozdobne plastry.
  2. Kalafior podzielić na różyczki, razem z marchewką ugotować al. dente. Czosnek, paprykę i cebulę obrać, rozdrobnić.
  3. W odpowiednio dużym naczyniu rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę, rozkrojoną ostrą papryczkę i paprykę, chwilę razem poddusić.
  4. Dodać kalmary wraz z marynatą i dusić aż kalmary będą miękkie.
  5. Dodać kalafior i marchewkę, chwilę razem podgrzewać, przyprawić do smaku.

Złociste pierścienie z kalmarów

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych lub rozmrożonych kalmarów
  • 1 jajko
  • mleko
  • mąka kukurydziana
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:

Jajko dokładnie rozmieszać z mlekiem i przyprawami. Włożyć do tej masy krążki kalmarów, wyjąć i obtoczyć w mące kukurydzianej. Wrzucać na bardzo gorący, głęboki tłuszcz, smażyć ok. 1 min. Odcedzić, skropić cytryną. Można podawać z ostrym sosem.

 

Kalmary faszerowane

Składniki:

  • 8 tub kalmarów
  • 10 dkg krewetek koktajlowych
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki siekanego czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 2 jajka
  • białe wino
  • sól, pieprz czarny

Sposób przyrządzenia:

Bułkę namoczyć, dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Bułkę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać z jajkami i krewetkami. Tuby kalmarów napełnić do 2/3 objętości, spiąć wykałaczkami. Rak przygotowane kalmary obsmażyć na oliwie, podlać winem, popieprzyć, posolić, zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stop[ni przez 20 minut.

 

Smażone kalmary

Składniki:

  • 50 dkg kalmarów
  • mąką
  • papryka
  • sok z cytryny
  • olej
 

Sposób przyrządzenia:

Kalmary umyć, obsączyć, tuby pokroić w pierścienie, macki w kawałki, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Mąkę wymieszać z ostrą papryką. W dużym rondlu rozgrzać mocno „głęboki” olej. Krążki kalmarów obtoczyć w mące z papryką, otrząsnąć nadmiar. Smażyć porcjami przez 3 minuty mieszając. Wyjąć łyżką cedzakową, obsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Sałatka z kalmarów

Składniki:

  • 30 dkg kalmarów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ½ szklanki konserwowej kukurydzy
  • 1 świeży ogórek
  • 2 marchewki
  • ½ szklanki majonezu
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Kalmary pokroić i gotować w osolonej wodzie 3 minuty, odcedzić, schłodzić. Jajka obrać, pokroić drobno. Marchewkę ugotować, pokroić w plastry. Umutego ogórka pokroic podobnie jak marchew. Wszystkie składniki sałatki posolić, ułożyć ozdobnie na półmisku, polać majonezem.

Zupa z kalmarów

Składniki:

  • 60 dkg kalmarów
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • koperek
  • 2 ogórki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 3 łyżki barszczu w butelce
  • ½ szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kalmary gotować w posolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić, schłodzić, pokroić wg uznania. Posiekany koperek zalać bulionem, zagotować, przyprawić do smaku, dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki, kalmary, barszcz, śmietanę, podgrzać. Zaraz podawać.

Sałatka z kalmarów i grzybów

Składniki:

  • 20 dkg marynowanych grzybów
  • 30 dkg kalmarów
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • majonez
  • 50 dkg kalmarów (tuby)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

Kalmary gotować przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić. Kalmary pokroić w paseczki, grzyby i pozostałe składniki wg uznania. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, ułożyć na salaterce, polać majonezem.
 

Kotlety z kalmarów

Składniki:

  • 50 dkg kalmarów
  • mąką
  • papryka
  • sok z cytryny
  • olej
 

Sposób przyrządzenia:

Tuby kalmarów przekroić tak aby uzyskać z każdej dwa płaty. Każdy zbić tłuczkiem do mięsa, przyprawić. Moczyć w jajku i panierować w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Zaraz podawać.
 

 

Czosnkowe kalmary

Składniki:

  • 50 dkg kalmarów
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • zielona cebulka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kalmary pokroić w grube paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kalmary, po 2 minutach dodać posiekane pozostałe składniki, smażyć razem przez 1 – 2 minut. Podawać.
 

 

 Czyszczenie kalmarów

 

Kalmary obficie posypać solą, przez chwilę mieszać, odstawić na kilkanaście minut. Następnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą osuszyć przed sprawianiem.
 
Delikatnie naciąć w miejscu gdzie odwłok łączy się z głową i mackami.
Oderwać odwłok od reszty tuszki.
Trzymając za odwłok i głowę z mackami
wyjąć wnętrzności, odkroić jadalne macki.
Usunąć z wnętrza tuby chrzęstny szkielet kalmara.
Naciąć ostrym nożem skórę kalmara.
Delikatnie usunąć skórę z tuby.
I mamy przygotowanego do dalszej obróbki kalmara.

1 comment for “10 x kalmary

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *