Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przekładaniec

Składniki:

    • 2,5 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 20 dag margaryny
    • 3 łyżki mleka
    • 3 łyżki miodu
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 opakowanie cukru waniliowego

    Krem:

    • 2 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)
    • 0,5 szklanki cukru
    • 750 ml mleka
    • 1 cukier waniliowy
    • 10 dag margaryny
    • orzechy włoskie

     Polewa:

    • 3 łyżki śmietany (18-22%)
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki kakao

     
    Sposób wykonania:

    Margarynę  posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki (piec każdy 15 minut, temp. 180st.C, blaszka ok. 30x20cm) Orzechy rozdrobnić, sprażyć na patelni. Budynie ugotować z cukrem na mleku. Do gorącego budyniu dodać 10 dag margaryny i wymieszać. Połowę gorącego budyniu wyłożyć na upieczonym i wystudzonym placku. Posypać orzechami. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę budyniu, orzechy i przykryć ostatnim plackiem. Wystudzić. Śmietanę wymieszać z cukrem i kakao, zagotować ciągle mieszając. Posmarować na cieście, posypać zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje następnego dnia.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *