Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przekąska z bakłażana Iwony

Składniki:

    • 2 bakłażany
    • 3 pomidory
    • 2/3 szklanki tartego parmezanu
    • 2 rozgniecione ząbki czosnku
    • 6 łyżek majonezu
    • 2 łyżki posiekanych drobno ulubionych ziół
    • sól, pieprz
    • oliwa


    Sposób przyrządzenia:

    Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w poprzek na plastry. Każdy plaster posolić i odłożyć na sito aby obsączyć  z wydzielającego się soku. Plastry osuszyć, przyprawić pieprzem i obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanej oliwie, wykładać na ręcznik papierowy. Majonez wymieszać z parmezanem, ziołami i czosnkiem. Na każdym plastrze bakłażana rozsmarować przygotowaną pastę i udekorować przyprawionym solą i pieprzem plasterkiem pomidora. Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty i na niej układać przygotowane plastry bakłażana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *