Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przegrzebki ze słodkimi ziemniakami i melonem

Składniki:

  • 2 duże słodkie ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki dobrej tartej bułki
  • ½ melona pociętego na drobne paseczki
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 małży przegrzebek
  • sok z cytryny
  • mieszanka sałat


Sposób przyrządzenia:

Słodkie ziemniaki dokładnie umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, schłodzić, odłożyć. Na patelni rozgrzać część oliwy, dodać pokrojone ziemniaki, smażyć aż się przyrumienią, dodać masło i tartą bułkę, obsmażyć aż się bułka zezłości. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać ocet balsamiczny i majonez, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, dodać paseczki melona, ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać pozostałą część oliwy, dodać mięso przegrzebek, sól i pieprz, smażyć 1 minutę, dodać sok z cytryny do smaku, wymieszać. W muszlach małży skomponować na liściach sałaty kopczyk z przygotowanych składników i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *