Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Prosie z grilla


Składniki:

    • młode prosie o wadze 25 – 35 kg żywej wagi
    • gruba sól morska
    • sos*


    Sposób przyrządzenia:
    Zamówioną w sklepie mięsnym lub w ubojni tuszkę młodej świnki dokładnie oczyścić z resztek szczeciny, pozbawić głowy i kopyt, umyć, osuszyć, naciąć od wewnątrz wzdłuż kręgosłupa, natrzeć solą i pozostawić zawiniętą w folię na 12 godzin w lodówce. Rozpalić grill, doskonałym dodatkiem dodanym do palących się węgli drzewnych będzie drewno uzyskane z drzew owocowych. Zapewni ono że pieczone prosie zyska dodatkowy aromat i smak. Do przygotowania tego typu potrawy potrzebny jest grill z pokrywą. Mięso kładziemy na ruszt dopiero wtedy gdy płomienie przestaną być widoczne, a kawałki żarzącego się węgla drzewnego pokryją się siwym nalotem. Pieczenie rozpoczynamy układając tuszkę wnętrzem na dół. Pieczemy mięso przez 7 godzin podsycając palenisko tak aby temperatura pod pokrywą wynosiła około 80 – 90 stopni C. Co jakiś czas dokładamy do paleniska szczapy lub gałązki z drzewa owocowego. Temperaturę taka staramy się utrzymywać przez około ¾ czasu przeznaczonego na pieczenie. Po tym czasie odwracamy tuszkę, a przyrumienione lekko wnętrze smarujemy obficie sosem. Na ostatnie 30 – 40 minut pieczenia temperaturę podnosimy o 20 – 30 stopni C, aby skórka się ładnie przyrumieniła i była chrupka. Tak przygotowane prosie dzielimy na porcję i podajemy z dodatkiem przygotowanego sosu. Inne dodatki pozostawiam Państwa inwencji i gustom.

    Sos*

    Składniki:

      • 1 litr octu winnego jabłkowego
      • 2 szklanki keczupu
      • 1 szklanka brązowego cukru
      • 2 łyżki czosnku w proszku
      • 2 łyżki ostrej papryki w proszku
      • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
      • szczypta mielonych gożdzików
      • sól do smaku


      Sposób przyrządzenia:
      W odpowiednio dużym rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i powoli gotować przez 15 minut mieszając aby sos się nie przypalił. Tak przygotowany sos przelewamy do czystych słoików i zamykamy. Możemy go długo przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *