Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Praliny na pół zamrożone.

To jest moja ulubiona przekąska – orzechy laskowe w karmelu, po prostu wspaniale. Żeby zrobić karmel jak należy, trzeba się na tym skupić 10 min. Nie można tego zostawić ani na minutę i trzeba uważać na dzieci, jeśli są w pobliżu, bo oparzenie karmelem jest jednym z najgorszych oparzeń, więc powstrzymaj się od kosztowania.

Mieszanka semi-fredo (do mrożenia):
Składniki:
• laska wanilii,
• 1/4 szk. cukru,
• 4 duże jajka (oddzielić białka od żółtek),
• 2 szklanki + 2 łyżki pełnotłustej śmietanki,
• sól,
• praliny (przepis poniżej)

Wykonanie:
Przekroić wzdłuż wanilie i zeskrobać tępą stroną noża wszystkie ziarnka. Ubić żółtka z cukrem dodając ziarnka wanilii na jasno żółtą puszystą masę. W drugiej misce ubić śmietankę, uważać, nie przesadzić, bo się zrobi masło. W trzeciej misce ubić pianę na sztywno z odrobiną soli. Połączyć razem ubite żółtka, śmietankę i pianę, teraz wsypać praliny (przepis poniżej), lekko wymieszać. Natychmiast przełożyć do przygotowanego naczynia i pokryć folią plastikową. Wstawić do zamrażalnika do czasu podania.

Praliny:
Składniki:
• około 33 dag wyłuskanych orzechów,
• 21 dag cukru,
• 4 łyżki wody.

Wykonanie pralin:
Zrumienić orzeszki w piekarniku w temp. 225 C na złoto – ok. 4 min. Nie przypiec, bo będą gorzkie i nie do użytku. Cukier i wodę umieścić w rondelku o grubym dnie na średnim ogniu. Najpierw zrobią się bąble, potem będzie czysty syrop. Zacznie ciemnieć przy brzegach, wiec należy delikatnie i ostrożnie potrząsać rondlem w celu mieszania. Kiedy kolor będzie złotobrązowy – odsunąć się (aby się nie poparzyć) i delikatnie wsypać orzechy, skręcić ogień na najmniejszy i ostrożnie mieszać orzechy, aby się całe pokryły karmelem. Kiedy karmel przybierze ciemny kolor – wylać na natłuszczoną blaszkę albo na papier nie przesiąkający tłuszczem ułożony na żaroodpornej powierzchni. To zastygnie na płaski twardy plaster. Po całkowitym ostygnięciu (20 min) połamać na większe kawałki i włożyć do mikroprocesora krusząc pulsując do uzyskania wielkości mw. 0,5 cm Wyjąć połowę karmelu z procesora, resztę pulsując na proszek albo rozgnieść wałkiem pozostały karmel włożony do ściereczki. Dodać do semi – fredo mieszanki.
12 porcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *