Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pory zapiekane w boczku na ziemniakach puree

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dkg wędzonego boczku w plastrach
  • 25 dkg żółtego sera w plastrach
  • 6 średnich porów/ białe części/
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • olej
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Pory umyć, oczyścić. 1 kawałek pokroić na 4 cm, podsmażyć na oliwie. Pozostałe pory pokroić na 15 cm kawałki, odgotować w osolonej wodzie około15 minut, wyjąć , osączyć i ostudzić. Każdy kawałek owinąć plastrem sera i plastrem boczku. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować, przecisnąć przez praskę dołożyć do ziemniaków podsmażonego pora, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić i wyłożyć puree ziemniaczane, a na wierzch wyłożyć pory, zapiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 25 minut, aż ser i boczek się zarumienią. Podawać gorące.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *