Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pory w szynce pod beszamelem

Składniki:

  • Młode pory
  • Gotowana szynka
  • 50g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietany
  • 1 jajko
  • starty żółty ser
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa


Sposób przyrządzenia:

Pory obgotować (5 min we wrzącej wodzie), zawinąć w plastry szynki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem i śmietaną, zagotować, pilnując, żeby nie przywarło. Zestawiony z ognia sos przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, a następnie mieszając połączyć z surowym roztrzepanym jajkiem. Gęstym sosem polać pory i posypać żółtym serem i gałką. Zapiec w piekarniku na rumiany kolor. Ok 30 min. w 170 st C.

Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Izabela Matuszek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *