Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Portugalska czekoladowa tarta

Portuguese Chocolate Tarts – Portugalska czekoladowa tarta

Składniki:


• 150 g ciasta ( gotowe kruche)
• 1 żółtko
• 2 łyżki bardzo drobnego cukru
• szczypta ziela angielskiego w proszku
• troszkę cynamonu w proszku
• 1 pomarańcz, obrana
Nadzienie:
• 160 ml pełnotłustej kremówki
• 2 płaskie łyżki drobnego cukru
• mała szczypta soli
• 1/8 kostki masła
• około 1/4 kg najlepszej czekolady do pieczenia, połamać w kawałki
• 50 ml mleka
• kakao do posypania

Wykonanie:
Wysypać na stolnice mąkę i wyłożyć ciasto, które rozwałkować na prostokąt wielkości 8,5 x 11 inczy (1 inch = 2,5 cm) i wyłożyć na papier do pieczenia troszkę większy rozmiarem. Posmarować ciasto żółtkiem i rozrzucić po nim dodatki, uważając, aby nie przesadzić z cynamonem i zielem angielskim. Zrolować ciasto ciasno w wałek z dłuższego końca i pokroić w plasterki 2,5 cm. Odłożyć 8 plastrów, a resztę ciasta zamrozić na deszczowy dzień. Nagrzać piekarnik na 200 C. Ułożyć poziomo plastry i lekko spłaszczyć.
Posypać stolnice mąką i wałkować każdy plaster na cienki okrąg wielkości spodka. Natłuścić szklane pojemniczki i posypać mąką po wierzchu, ułożyć na nich (na zewnątrz) przygotowane krążki ciasta odpowiednio dopasowując do kształtu pojemników. Potem należy układać je na blaszce ciastem do góry i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min – piec na zloty kolor. Wyjąć i gorące układać na ściereczce. Jak ostygną ostrożnie wyjmować foremki uzyskując pojemniczki z ciasta.
Śmietankę, cukier, szczyptę soli zagotować w rondelku, zdjąć z ognia i natychmiast dodać masło i czekoladę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Ochłodzić trochę i wlewając zimne mleko mieszając do dokładnego połączenia składników i na gładką błyszczącą masę. Czasem ta mieszanka wygląda, jakby się zwarzyła, wtedy zostawić do dalszego ochłodzenia.
Należy wlać troszkę więcej zimnego mleka energicznie ubijając na gładką masę. Rozlać uzyskaną masę do foremek z ciasta, lekko potrząsnąć dla wyrównania powierzchni i zostawić do stężenia 1-2 godz. w pokojowej temp. Potem oprószyć kakaem. Ciasto powinno być niewysokie i kruche i masa powinna być o konsystencji masła.
8 porcji, przygotowanie 20 min. pozostały czas 2 godz. gotowanie 25 min. średnio trudne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *