Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidory z mozzarellą z domowym pesto

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Pomidory z mozzarellą z domowym pesto. Lista składników: pomidory, mozzarella, bazylia, czosnek, oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • kilka pomidorów 
  • tyle kul mozzarelli co pomidorów 
  • 1 pęczek bazylii
  • 50 g parmezanu 
  • 50 g orzeszków pinii
  • 70 ml oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pomidory dokładnie umyć i pokroić na plastry.
    Mozzarellę pokroić na takiej samej grubości plastry co pomidory.
    Następnie ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli.
    Do blendera wrzucić listki bazylii.
    Dodać do nich starty parmezan.
    Wrzucić jeszcze orzeszki piniowe oraz obrane ząbki czosnku.
    Polać całość oliwą z oliwek.
    Na koniec dodać sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie zmiksować na gładkie, jednolite pesto.
    Gotowym polać pomidory i mozzarellę.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *