Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidory, mozzarella i pesto

Przygotuj z nami pyszną przekąskę  z pomidora i mozzarelli. Na pewno zaciekawi Cię ten przepis. Do jego wykonania potrzebujesz: pomidora, mozzarelli, bazylii i oliwy z oliwek.   
 

Składniki:

  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pomidor
  • 1 garść bazylii 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • kilka orzeszków piniowych 
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Pomidora sparzyć wrzątkiem i pokroić go na plasterki.
    Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić na takie same plasterki jak pomidora.
    Następnie ułożyć je półmisku na przemian, tak aby lekko zachodziły na siebie. 
    Natomiast do blendera wrzucić listki bazylii.
    Dodać do nich obrany czosnek oraz orzeszki piniowe.
    Zalać całość oliwą z oliwek.
    Dokładnie zmiksować na gładkie, jednolite pesto.
    Gotowe doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie polać nim plastry pomidora i mozzarelli.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *