Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polskie mielone zrazy z wołowiny

 

Składniki:

  • ½ kg baraniny
  • cebula
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • olej
  • ½ szkl śmietany
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby namoczyć wcześniej w wodzie po czym je odcedzić i zemleć w maszynce.
    Umyte mięso razem z cebulą również zemleć i przełożyć do grzybów.
    Dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą z niej bułkę oraz wbić jajko.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Z powstałej masy formować zrazy, które obtoczyć w mace.
    Obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu po czym zalać je śmietaną oraz wywarem z grzybów i dusić jeszcze kilka minut na małym ogniu.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *