Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polinezyjska zupa z krewetkami i pomidorami

Składniki:

    • 50 dkg odwłoków średniej wielkości krewetek
    • 25 dkg świeżych muli
    • 1 pokrojona w kostkę cebula
    • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • 4 pokrojone w kostkę pomidory
    • 1 szklanka pikantnego sosu pomidorowego
    • 1 pokrojony w kostkę ziemniaki
    • 1 pokrojona w plastry łodyga selera naciowego
    • 1 pokrojona w paseczki zielona papryka
    • 1 pokrojona w plasterki cebula
    • sól, pieprz
    • sok z cytryny – opcjonalnie


    Sposób przyrządzenia:

    Krewetki i małże oczyścić, dokładnie umyć. W rondlu rozgrzać oliwę dodać czosnek, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać pomidory, seler, marchewkę, paprykę, sos pomidorowy, ziemniaki, pieprz i sól, gotować 25 minut. Dodać krewetki i małże, powoli gotować kolejne 5 minut. Odrzucić małże które się nie otworzyły, posypać natką pietruszki i podawać. Jeśli ktoś lubi może przed podaniem danie zakwasić sokiem cytrynowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *