Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polenta śniadaniowa

Składniki:

  • 5 szkl. wody
  • 1 1/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • ¾ szkl. miodu
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła

    Sposób wykonania:
    Wodę wymieszać z mlekiem oraz masłem po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając.
    Trzymać na ogniu jeszcze ok. 20-25 minut dość często mieszając aż polenta stanie się gęsta i kremowa.
    Na koniec dodać jeszcze miód i dokładnie wymieszać.
    Podawać na gorąco.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Agatę R

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *