Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki wieprzowe w śmietanowym sosie

Składniki:


  • 5 polędwiczek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dag tłuszczu
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki umyć, dokładnie osuszyć, oczyścić z błon. Lekko zbić dłonia, posmarować oliwą, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki. Posolić, popieprzyć, obtoczyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla i pozostawić w cieple. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrajaną w kostkę cebulę i czosnek. Śmietanę posolić, dokładnie wymieszać z resztą mąki dodać do zeszklonej cebuli i czosnku, zagotować, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Powstały sos przyprawić do smaku, polać mięso i podgrzać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *