Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki wieprzowe w śmietanowym sosie

Składniki:

  • 2 polędwice wieprzowe
  • pieprz
  • winiak
  • olej
  • musztarda
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • 750 g cukinii
  • 1 filiżanka bulionu
  • sól
  • 250 ml śmietany 12%
  • 125 ml śmietany 30%
  • 1 pęczek bazylii
  • parmezan
  • 125 g startego sera

Sposób wykonania:

  1. Polędwice pokroić w plastry, które oprószyć solą, pieprzem, posmarować musztardą i skropić olejem oraz winiakiem.
    Wstawić na noc do lodówki.
    Następnego dnia cukinie pokroić w grube plastry, które zalać ½ l wody, dodać bulion i doprowadzić do wrzenia.
    Ugotować po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie dodać obie śmietany oraz posiekaną bazylię.
    Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym ułożyć na cukinii.
    Wierzch posypać starty serem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *