Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki wieprzowe po malezyjsku

Składniki:

  • 25 dkg pokrojonych w plastry polędwiczek wieprzowych
  • 3 pokrojone cebulki szalotki
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pokrojona papryczka chili oczyszczona z nasion
  • ½ czerwonej pokrojonej papryki
  • ½ zielonej pokrojonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju


Sposób przyrządzenia:

W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, dodać szalotki, lekko obsmażyć, wyjąć łyżką cedzakową. Dodać czosnek, smażyć chwilę mieszając, wyjąć. Na patelnie wlać sos pomidorowy, dodać papryczkę chili, zieloną i czerwoną paprykę oraz mięso, smażyć przez 30 sekund, dodać sok z cytryny, cukier, pieprz i sól do smaku. Zmniejszyć temperaturę i dusić mięso aż zmięknie co zajmie nam około 3 minut. Tak przygotowane polędwiczki wyłożyć na półmisek, obłożyć szalotkami z czosnkiem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *