Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki drobiowe w sosie pomidorowym

 Nie miałam żadnego pomysłu na obiad, w którym nie wymagałoby smażenia na tłuszczu, a miałam już odmrożone polędwiczki. Zdecydowałam je usmażyć na suchej patelni, a sos zrobić zupełnie inny niż koperkowy, który dotychczas robiłam:)
Składniki:

  • polędwiczki drobiowe (0,5-1kg)
  • przyprawa do kurczaka Knorr
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • por
  • maggie liść
  • koper
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • przegotowana woda
  • pieprz
  • kostka drobiowa rosołowa
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany


Sposób wykonania:

Polędwiczki pokroić w kosteczkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i podsmażyć na suchej patelni teflonowej (bez tłuszczu!). Następnie wrzucić do garnka i zalać wodą tak, by ledwo je pokryła. Dodać kostkę rosołową .Podgotować wrzucić startą marchew i pietruszkę, pokrojoną w paseczki cebulkę i por, dodać maggie, koper, pieprz. Podgotować i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować, a następnie rozrobić mąkę z wodą i śmietaną,
po czym zaprawić i chwilę gotować mieszając. Powstanie taki ścisły sosik. Przypraw i warzyw można dać według własnego uznania. Ja dałam te warzywa, które miałam w lodówce. Oczywiście można również dać pomidory zamiast koncentratu. Byle by było pikantne.

Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Ewa G.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *