Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica z dzika z sosem orzechowym i dofinkami (kulkami ziemniaczanymi)

 650 g polędwicy z dzika

opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżyłować posmarować

2 łyżkami oleju spożywczego

i pod przykryciem postawić w chłodnym miejscu (lodówce) na 30-40 minut potem pokroić polędwicę na plastry po około 80 g, rozgrzać

120 g masła sklarowanego

i obsmażyć na nim plastry polędwicy po 2 minuty z każdej strony.

Na sos orzechowy

500 g posiekanych orzechów laskowych

przyrumienić na

50 g masła sklarowanego

potem dodać

250 ml (1/4 l) wody
otartą skórkę z 1 cytryny (niepryskanej)
1 łyżkę soku z cytryny
1 laskę cynamonu
100 g cukru

i wszystko razem powoli gotować na słabym ogniu przez około 5 minut, wmieszać teraz

50 g musu z orzechów laskowych
50 ml sherry

zagotować, rozgrzać

100 g masła

wmieszać do sosu, przyprawić do smaku

solą
świeżo zmielonym pieprzem

sos przetrzeć przez sito, ew. jeszcze doprawić do smaku.

Na ziemniaki – dofinki

1 kg dużych nie rozsypujących się w gotowaniu ziemniaków

umyć, ugotować w

osolonej wodzie

do miękkości, odcedzić, odparować, natychmiast przepuścić przez praskę do ziemniaków, ostudzić ostudzoną masę ziemniaczaną wymieszać z

2 żółtkami

doprawić do smaku

solą
startą gałką muszkatołową

z tego ziemniaczanego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, na patelni rozgrzać

50 g masła sklarowanego

i usmażyć na nim dofinki na złocistobrązowy kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *