Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica wołowa ziołami pachnąca

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1cząbry
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

    Sos borówkowy:

  • 15 dkg borówek
  • 10 dkg cukru

    Sposób przyrządzenia:
    Polędwicę umyć osączyć na papierowym ręczniku, dokładnie obtoczyć w sosie sojowym i  obsypać  przyprawami. Folię aluminiową posmarować masłem, ułożyć polędwicę i ściśle zwinąć. Włożyć do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i piec około  45 minut. Następnie folię odwinąć i piec jeszcze około 10 minut, zwiększając temperaturę do 240 stopni. .Do rondelka włożyć borówki, dodać cukier i podlać sosem powstałym podczas pieczenia polędwicy, odparować , aby sos zgęstniał. Polędwicę wyłożyć na półmisek, pokroić w plastry i polać sosem borówkowym.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *