Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica wołowa z kolorowym farszem

Składniki:


  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1 łyżka masła
  • olej

Farsz:

  • 10 dkg pieczarek
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulą
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Polędwicę naciąć tak, aby powstała kieszeń. Pieczarki, cebulę oraz czosnek poddusić na oliwie, schłodzić. Dodać posiekane jajko ugotowane na twardo, jako surowe, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić i wymieszać. Farsz włożyć w nacięcie w polędwicy i spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze do pieczenia, skropić olejem, obłożyć wiórkami masła i podlać wodą. Piec, polewając sosem, 30 minut w temperaturze 200 stopni. Powstały sos zagęścić. Podawać z ziemniakami i warzywami z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *