Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica wołowa w czerwonym winie

 

Składniki:

  • ¾ kg polędwicy wołowej
  • ½ kostki masła
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wino wlać do rondelka po czym gotować na małym ogniu aż wyparuje do 1/3 objętości.
    W między czasie na 1 łyżce rozgrzanego masła przesmażyć posiekaną cebulę.
    Wówczas dodać resztę masło roztarte z mąką oraz odparowane wino.
    Całość dokładnie wymieszać i gotować kilka minut do zgęstnienia.
    Następnie polędwicę pokroić na plastry, które lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować oliwą z oliwek.
    Obsmażyć na silnie rozgrzanej patelni z obu stron po 2 minuty.
    Przed podaniem polać mięso winnym sosem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *