Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica wołowa na dziko z grilla

Składniki:

  • 50 dkg polędwicy wołowej

Marynata:

  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka pokrojonych drobno winogron
  • kilka zgniecionych ziaren jałowca

Sposób przyrządzenia:
Mięso oczyścić z błon i resztek tłuszczu. Składniki marynaty wymieszać, zamarynować mięso, odstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie mieso obsączyć z marynaty, osuszyć. Marynatę zredukować w rondlu do objętości jednej szklanki. Mięso piec na dobrze nagrzanym grillu przez 6 minut na każde 2,5 cm grubości. Mięso powinno być soczyste i lekko krwiste po przekrojeniu. Podawać z sosem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *