Składniki:
- 25 dag mąki
- 25 dag masła + 2 łyżki
- 40 dag polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- kilika liści włoskiej kapusty
- 2 niewielkie cebule
- 20 dag pieczarek
- 10 dag gotowanej szynki
- 4 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 duży, cienki plaster słoniny
- pieprz
Wykonanie:
Mąkę, sól i masło posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto dodając stopniowo 1/2 szkl wody i rozwałkowac na grubość 2 cm. Odstawić do schłodzenia pod przykryciem.Olej podgrzać na średnim ogniu. Polędwicę obsmażyć ze wszystkich stron. Posolić i odstawić do wystygnięcia. Od czasu do czasu polewać tłuszczem ze smażenia. Liście kapusty lekko obgotować w dużej ilości wody. Następnie przelać zimną wodą, osączyc i zawinąć w ściereczkę.Cebulę, grzyby i szynkę drobno pokroić. Cebulę zeszklić, dusząc w 2 łyzkach masła, dodać grzyby i dusić aż do odparowania. Po wystygnieciu połączyć z szynką, jajkiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.Na cienko rozwałkowane ciasto nałożyć słoninę, liście kapusty, farsz z szynki i grzybów oraz mięso. Ciasto zwinąć.Roladę nakłuć widelcem. Piec w gorącym piekarniku przez ok. 30 min w twmp. 220 Stopni C. Przed pokrojeniem na porcje odstawić na 20 min.Wspaniała potrawa na świąteczny stół. Życzę smacznego. Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza
terra
to ma byc przepis na ciasto francuskie?