Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica w ziołach

Składniki:

  • 2 kg polędwicy wołowej
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 2 łyżeczki Bazyli
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki zmielonego grubo pieprzu
  • Sos borówkowy:
  • 20 dkg borówek
  • 2 łyżki cukru

    Sposób przyrządzenia:
    Polędwicę dokładnie umyć, osaczyć, dokładnie obtoczyć w sosie sojowym i obsypać przyprawami. Na foli aluminiowej wysmarowanej masłem ułożyć polędwicę i ściśle zwinąć, tak by podczas pieczenia mięso nie wysychało. Piec w temperaturze 200 stopni  około 10 minut. Następnie odwinąć folię i zwiększyć temperaturę do 240 stopni i piec jeszcze około10 minut. W rondelku przesmażyć borówki i cukier, podlewając wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Sos odparować, aby zgęstniał. Na półmisek wylać sos, wyłożyć polędwicę pokrojoną w grube plastry i udekorować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *