Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica w winiaku

Składniki:

  • 600 g polędwicy
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 3 łyżki winiaku
  • 1 cebula
  • 1 szkl. pieczarek
  • 2 plastry sera holenderskiego

    Sos:

  • ¼ l śmietanki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu paprykowego
  • 1 łyżka sosu chili
  • 3 łyżki winiaku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Następnie pokroić w plastry i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Na patelni ze smażenia mięsa przesmażyć posiekana cebulę, wówczas dodać odsączone pieczarki i chwile dusić.
    Przełożyć do mięsa i skropić całość winiakiem.
    Śmietanę ubić i wymieszać z sosem paprykowym, koncentratem, sosem chili, winiakiem, solą oraz pieprzem.
    Zalać mięso a na samej górze ułożyć jeszcze kawałki sera.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *