Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica marynowana

Składniki:
• 1 kg polędwicy wołowej
• 4 cebule
• 4 ząbki czosnku
• łyżeczka bazylii
• łyżeczka estragonu
• łyżeczka cząbru
• kilka ziaren ziela angielskiego
• 3 listki laurowe
• 1/3 szklanki octu winnego
• 2 łyżeczki smalcu
• 4 łyżki oleju
• natka pietruszki
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Polędwicę oczyścić z błon, natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem, włożyć do kamiennego garnka, skropić octem i olejem, oprószyć bazylią, estragonem, cząbrem, dodać ziele angielskie, przykryć i pozostawić na 7 – 8 godzin.
Następnie w rondlu rozgrzać smalec, obrumienić mięso, podlać połową szklanki gorącej wody, przykryć i poddusić.Po 15 minutach dodać pokrojoną w plasterki cebulę, listki laurowe i pieprz, ponownie podlać wodą i trzymać jeszcze kilkanaście minut na małym ogniu.
Gdy mięso będzie miękkie, pokroić je w plastry, wyłożyć na półmisek i posypać natką pietruszki. Przecedzony sos wlać do sosjerki. Podawać ze szparagami lub fasolką szparagową, mizerią lub surówką z selera, marchwi i jabłek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *