Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Podgrzybki marynowane po ukraińsku

Składniki:

    • 2 kg grzybów (maślaki, podgrzybki)
    • 3 cebule
    • 1 pęczek selera naciowego lub natki pietruszki
    • 3 czerwone papryki
    • 5 ząbków czosnku
    • 6 łyżek soli

    Zalewa:

    • 2/3 szklanki oleju
    • 2/3 szklanki octu
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka soli
    • 3 łyżki wrzącej wody


    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby oczyścić, skrócić trzony, zalać wodą, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut, odcedzić, przelać zimną wodą Cebulę i czosnek obrać, pokroić wg uznania. Paprykę oczyścić, pokroić podobnie jak czosnek i cebulę. Cebulę i paprykę blanszować wrzątkiem. Wszystkie składniki (bez grzybów) wymieszać, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 2 minuty pod koniec dodając grzyby. Tak przygotowaną marynatę przekładać do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *