Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Płonące plastry – mięso strusia.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 filety z mięsa strusiego po około 120 gram każdy
  • 100 gram masła
  • gałka muszkatołowa
  • 10 gram szynki ze strusia
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • białe wytrawne wino
  • kieliszek brandy

Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos rozpuszczając 80 gram masła w garnku, wyłożyć szynkę ze strusia pociętą we wstążeczki lub w kostkę, wlać 100 ml wcześniej przygotowanego wywaru z kostki rosołowej i dodać białego wina wlewając je kilkukrotnie, gotować przez 10 minut dodając sól pieprz i gałkę muszkatołową mieszając, a następnie dołożyć filety z mięsa strusiego. Dusić przez 5 – 10 min w zależności od tego czy się preferuje mniej lub bardziej krwiste. Następnie pokropić brandy. Można podając na stół podpalić brandy.

http://www.strusie.info.pl/index/kulinaria.html

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *