Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pleśniak Basi

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao

Sposób wykonania:

  1. Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka oraz proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie wyrobić i podzielić na 3 części.
    Jeną częścią wylepić dno formy, i posmarować dżemem.
    Do drugiej dodać kakao i pokruszyć g na konfiturę.
    Na ciemną kruszonkę wyłożyć białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
    Wierzch posypać kruszonka z 3 częścią ciasta.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *