Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pleskavica

Danie typowo grillowe z okolic Chorwacji

Składniki:

    • ½ kilograma mieszanego mięsa do mielenia – wołowiny, wieprzowiny i optymalnie baraniny
    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • Kilka łyżeczek oliwy
    • łyżeczka natki pietruszki
    • ½ łyżeczki tymianku
    • ½ łyżeczki oregano
    • Łyżeczka czarnego pieprzu
    • Łyżeczka ostrej papryki lub ½ łyżeczki chili
    • 1 i ½ łyżeczki papryki
    • ½ łyżczki sody oczyszczonej (wg mnie opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Mielimy mięso (nie może być za tłuste wiec gotowe mięso mielone się zdecydowanie nie nadaje) wraz z cebulą i czosnkiem, najlepiej na drobnym sitku, dodajemy przyprawy (najlepiej zmiksowane na gładki proszek).
    Mięso razem z przyprawami dokładnie mieszamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin
    Formujemy plaskavice  na płaskie kotlety o grubości około 1,5 cm
    Smarujemy oliwą i pieczemy na grilu po około 5 minut z każdej strony.
    Najlepiej podawać z pikantna sałatką oraz dodatkiem Ajvar.
    Można również smażyć na tłuszczu – można wtedy obtoczyć delikatnie w mące.
    Przepis jest identyczny z Cevapcici tylko różni się ostateczną formą mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *