Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo-serowym

poldwica7df.jpgCykl – przep[isy mistrzów
Składniki:
(6 porcji)

  • Polędwica wołowa – 0,5 kg
  • Makaron tagliatelle – 150 g.
  • Ser gorgonzola – 50 g.
  • Pomidory koktajlowe – 12 szt.
  • Mozarella – 100 g.
  • Śmietana 30% – 150 ml
  • Świeża bazylia i rozmaryn

Marynata:

  • czosnek
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • białe wino
  • sok z cytryny

Sposób przyrządzenia:
Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10-15 minut, a następnie usmażyć.
Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno-parowym.
Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron.

Autor: Katarzyna Żurawska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *