Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Plastry kurczaka z Gorgonzola

 Składniki:

4 filety z kurczaka, 2 kartoniki gęstej śmietanki, 20 dag Gorgonzoli, 2 posiekane szalotki, 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 10 kawałków suszonych borowików, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 łyżka koniaku, masło, olej arachidowy.

 

 

 Sposób wykonania:

Borowiki namoczyć w cieplej wodzie 30 minut. Opłukać i osuszyć. W plaskiem rondlu roztopić 2,5 dag masła i 3 łyżki oleju. Wrzucić szalotki, czosnek i borowiki. Posolić i popieprzyć. Trzymać na małym ogniu ok. 10 minut, aż całość się zrumieni. Podlać winem i koniakiem, zostawić na nieco większym ogniu, aż alkohol wyparuje. Znów zmniejszyć ogień i dodać Gorgonzole pokrojona w mała kostkę. Rozpuścić cały czas mieszając. Kiedy ser się rozpuści, dodać śmietanę i wymieszać. Zdjąć z ognia. Na patelni podgrzać odrobinę masła i oleju. Zrumienić pokrojone na plasterki mięso, posolić i popieprzyć. Smażyć ok.. 10 minut, aż mięso nabierze rumieńców. Dodać mięso do sosu z Gorgonzola razem z powstałym sosem spod pieczenia (można podlać odrobina wina). Podgrzać chwile i podawać z ryżem lub gnocchi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *